Almáslepény
ZABPELYHES ALMÁS LEPÉNY
Hozzávalók: 3-4 ek. szójagranulátum,1,6 kg alma,10 dkg margarin,25-25 dkg zabpehely és zabkorpa,2 citrom reszelt héja,1 rúd vanilia,1-1 mk.örölt szegfűszeg és gyömbér,6-7 ek.diab.kajszilekvár,4-5 ek. dió.
Elkészítés: Szójagranulátumot 15-20 percre 2dl meleg vízbe áztatjuk.Az almát megmossuk,kétharmadát héjastól lereszeljük a többit kockákra vágjuk.A margarint a zabpehellyel és a zabkorpával összekeverjük.A felpuhult,levétől kinyomkodott szójagranulátumot és a reszelt almát hozzáadjuk majd az egyik citrom reszelt héjával és a vanilia kikapart belével ízesítjük.Egyenletesen,vékonyan kikent nagy tepsibe nyomkodjuk.A kockára vágott almát a másik citrom reszelt héjával,a szegfűszeggel és a gyömbérrel ízesítjük.A zabpelyhes tésztára szórjuk,egy kicsit bele is nyomkodjuk,majd előmelegitett sütőben 180 C-on kb.30 percig sütjük.Ekkor a lekvárral megkenjük,a mazsolával és a durvára vágott dióval meghintjük,majd a sütőbe visszatolva 5-8 percig tovább sütjük.Amikor kissé kihűlt,kockára vágva tálaljuk.
Paks
(Pataki Sándorné, 2009.11.17 18:07)